Open menu

Boelaars & Lambert

Sinds 1917 innovatief in logistieke verzekeringen
Vragen? Bel 010 – 44 33 400

Welke impact heeft het Coronavirus op uw bedrijfscontinuïteit

Steeds meer bedrijven vergroten hun voorraden om eventuele leveringsproblemen door het Coronavirus (Covid-19-virus) te voorkomen. Hiermee nemen ze de zorg voor hun bedrijfscontinuïteit in eigen hand. Belangrijk daarbij om niet te vergeten is te zorgen dat de verzekeringsdekkingen op orde zijn.

Moet we maatregelen nemen als we extra voorraden aanleggen?

Bedrijven leggen als maatregel extra grote magazijnvoorraden aan. Hierdoor zal ook de waarde van de opgeslagen goederen hoger liggen dan normaal. Zodra de goederen geleverd zijn slaat u ze ergens op. Dat kan in uw eigen magazijn zijn, of dat van een derde partij. In beide gevallen is het belangrijk dat de limieten per opslaglocatie in de opslagverzekering minimaal gelijk zijn aan de waarde van de opgeslagen goederen. Als bij opslag van goederen gebruik gemaakt wordt van diensten van derden is het belangrijk dat partijen helder afspreken wie verantwoordelijk is voor deze voorraad en wie voor de verzekering zorgdraagt.  

Moeten we maatregelen nemen als we meer laten verschepen?

Afhankelijk van de gekozen Incoterms is de koper of verkoper verantwoordelijk voor het verzekeren van de zending. Ons advies is om altijd te zorgen voor een eigen transportverzekering en voor het bedrag dat uw financieel belang bij de zending voldoende verzekerd: zo bent u niet afhankelijk van het wel of niet uitkeren van een buitenlandse verzekeraar en eventueel verhaal wordt door uw eigen verzekeraar geregeld. Wijkt uw zending in waarde af - doordat u bijvoorbeeld meer besteld - van wat u normaal laat verschepen, let dan goed op dat de genoemde limieten per zending in uw verzekering voldoende zijn.

Dekt mijn goederentransport- of vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering schade als gevolg van vertraging?

De ontwikkelingen rondom het Coronavirus gaan snel en de impact kan flink worden. Scenario’s waarin het lastiger wordt om goederen te transporteren over landsgrenzen zijn niet ondenkbaar. Het kan dus voorkomen dat uw zending vertraging op loopt waardoor u uw contractuele verplichtingen niet kunt nakomen. Voor vervoerders is het belangrijk dat ze met verladers afspreekt geen verantwoordelijkheid te aanvaarden voor de gevolgen van deze vertraging.

Afhankelijk van de polisdekking zijn sommige vormen van vertraging verzekerd op de goederentransport- of vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering, de vertraging dient altijd onzeker en niet voorzienbaar te zijn. Of daar in het geval van vertraging door het Coronavirus ook sprake van is, moet nog blijken.

Voor goederen die onderweg zijn maar waarvan de verzekerde reis door het Coronavirus buiten de macht van de verzekerde goedereneigenaar onderbroken, gefrustreerd of beëindigd wordt biedt een goede transportverzekering wel een gelimiteerde dekking voor de additionele kosten om de verzekerde reis alsnog te voltooien. Ook als er geen verliezen van of materiele schade aan de verzekerde belangen zijn.

Wat zijn de gevolgen voor JIT-contracten?

Het Coronavirus heeft inmiddels Europa, maar ook Nederland bereikt en heeft al op verschillende plekken het openbare leven stilgelegd. Het is aannemelijk dat transporten uit regio’s die belangrijk zijn voor Nederlandse bedrijven op termijn geraakt zullen worden. Levertijden en beschikbaarheid zullen hierdoor negatief beïnvloedt worden. In het geval van JIT-afspraken (Just in Time) is het belangrijk nadere afspraken te maken vanwege de sancties die vaak aan JIT-clausules gekoppeld zijn.

Heeft u vragen?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u weten over of u juist verzekerd bent? U kunt altijd contact opnemen met onze specialisten via 010 – 44 33 400 of via het contactformulier.