Open menu

Boelaars & Lambert

Sinds 1917 innovatief in logistieke verzekeringen
Vragen? Bel 010 – 44 33 400

'Meer ondernemers zitten in geldnood'

Het aantal midden- en kleinbedrijven met financiële problemen is de afgelopen drie maanden onverwacht gestegen. Die conclusie trekt het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK), meldt het AD. De verklaring: roekelozer gedrag van de ondernemer. 

Dit instituut registreert met de zogeheten IMK-Index het aantal ondernemers dat in nood verkeert. Die index is gebaseerd op het aantal ondernemers dat een beroep doet op de bijstandsverlening voor zelfstandigen in de vorm van krediet of een uitkering. 

Volgens de laatste cijfers is het aantal bijstandsaanvragen door zelfstandige ondernemers in het derde kwartaal met 13 procent gestegen op jaarbasis. De toename is vooral goed te zien in de bouw en industrie. Een uitzondering is de zorg: daar daalde het aantal hulpvragen juist flink.

Het IMK heeft wel een verklaring voor de stijging van de financiële problemen: het lijkt erop dat ondernemers door de economische zonneschijn minder voorzichtig zijn geworden en privé wat meer willen profiteren van goede tijden. ,,Als het dan echt even tegenzit, kunnen de gevolgen groot zijn, ook wanneer een bedrijf in de kern gezond is’’, vertelt Hans Dieperink, algemeen directeur bij het IMK. 

De index geeft een beeld van het aantal ondernemers dat in zwaar weer verkeert en geldt als goede voorspeller voor het aantal toekomstige faillissementen.

Bron: ad.nl

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Astrid Wijnveldt via 010 – 44 33 400 of via het contactformulier.